Op deze pagina:
Affirmaties bevalling/geboorte

Vergoeding Zorgverzekeraar

– Veel gestelde vragen

– Wanneer beginnen met HypnoBirthing®

HypnoBirthing® is niet: het proberen te zorgen dat er geen problemen zijn tijdens een geboorteproces, of het hebben van een pijnvrije geboorte. Het helpt je wél bij het meebewegen met de situatie zoals deze zich zal voordoen. Het is een manier om om te gaan met het moment en daarbij keuzes te kunnen maken waarover je vooraf goed hebt na kunnen denken. Het wordt daarmee een hulpmiddel voor jou (en je partner) om te doen wat goed voelt voor jou, zodat je achteraf en tijdens kunt vaststellen dat je hebt gedaan wat je zelf wilde doen. Onderschat niet wat de kracht is van het hebben kunnen uitvoeren van die keuze. Je kunt hiermee later tevreden terugkijken op een geboorte, ook wanneer niet alles ging zoals gepland.

HypnoBirthing® is een complete zwangerschapscursus die je samen met je geboortepartner volgt en waarbij de nadruk ligt op ontspanning, informatie, ademhaling, visualisatie en affirmaties, waardoor geen onnodige interventies plaatsvinden. Het is een methode met een holistische kijk op de zwangerschap en de geboorte, die je fysiek, mentaal en spiritueel voorbereidt op de geboorte en de vrouw (terug)brengt bij haar vermogen om op een natuurlijke wijze te baren en de baby veilig en gemakkelijk, in een sfeer van rust, vrede en liefde, ontspannen geboren te laten worden. Een kalme, zachte en liefdevolle geboorte bevordert de gezondheid van de baby en de moeder en zorgt voor een voldaan en tevreden gevoel bij nieuwe ouders.

  • Het doorbreekt de Angst – Spanning – Pijn cirkel
  • Het verkleint, en voorkomt in veel gevallen, de noodzaak van medisch ingrijpen
  • Het vermindert de kans op uitputting bij de moeder tijdens het geboorteproces; ze blijft fris en energiek terwijl ze haar baby ter wereld brengt
  • Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem, doordat de moeder in staat wordt gesteld de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te begeleiden met ademhalingstechnieken totdat het hoofdje zichtbaar is
  • Het bevordert de binding tussen moeder, (geboorte)partner en baby voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte
  • De (geboorte)partner maakt actief deel uit van het geboorteproces
  • Baby’s voelen zich prettig, passen zich makkelijk aan en zijn gelukkig. Dat resulteert in een beter slaap- en eetpatroon
  • De geboorte wordt weer de veilige, mooie en vredige ervaring, zoals de natuur het bedoeld heeft

Investering


Privé cursus á €625,- per koppel, daarvoor krijg je:
– 5 lessen van 2,5 uur, in totaal dus 12,5 uur cursus
– Je volgt de cursus samen met je (geboorte) partner
– Je kunt beginnen tussen de 16 en 32 weken zwangerschap
Starten rond 20 weken is ideaal
Eerder of later kan, neem gerust contact op voor informatie

Wat krijg je altijd?
– Telefonisch kennismakingsgesprek en (na betaling van de cursus):
– Het originele Nederlandstalige HypnoBirthing® boek
– De originele dropcard met de Nederlandse Regenboogontspanning en affirmaties
– Hand-out voor thuis
– De cursuslessen
– Na iedere les een mail zodat je overzicht houdt over wat je geleerd hebt en het gemakkelijk kunt toepassen
– Support voor, tijdens en na de cursus (email, app of telefonisch)

Vergoeding
– In veel gevallen wordt de cursus deels vergoed. Informeer hiervoor bij je zorgverzekeraar en kijk ook even op onze webpagina https://hechteouders.nl/hypnobirthing-geldrop/welke-vergoedingen-zijn-er/

Opfriscursus á €250,- per koppel
– Heb je de cursus al eens gevolgd en wil je je graag opnieuw voorbereiden met HypnoBirthing® in je nieuwe zwangerschap en je weer verdiepen in de technieken en informatie?
– 2 afspraken van 2,5 uur
– Individueel afgestemd op jullie behoeften

Veelgestelde vragen

Zijn alle lessen samen met mijn partner?
Ja, alle lessen zijn samen met je partner. Als je met zijn tweeën de lessen volgt, krijgt je beiden alle info en oefeningen, wat van grote meerwaarde is tijdens de geboorte. Daarnaast ervaart de partner een waardevolle betrokkenheid tijdens de geboorte, waarmee de geboorte prachtig teamwork wordt. Je kunt tijdens de cursus samen bedenken wat je belangrijk vindt voor jezelf en je kindje en daar samen keuzes in maken.

Kan ik de cursus alleen doen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de cursus alleen wil gaan volgen. Mogelijk denkt je partner dat het niks voor hem/haar is, of mogelijk heb je geen partner. De cursus is voor een zwangere met haar partner, dat is meestal de liefdespartner, maar kan ook je moeder, zus, vriendin of een doula zijn. Het is in ieder geval fijn dat degene die je gaat begeleiden bij de geboorte, ook aanwezig is bij de cursus omdat je in de cursus samen leert en dat wát je leert op jou is afgestemd.
In het geval dat de partner denkt dat het niks voor hem/haar is, dan is het eventueel raadzaam om bijvoorbeeld de eerste les te volgen, zodat bekend is wat de cursus inhoudt en kan daarna alsnog besloten worden wel of niet door te gaan, of er kan contact worden opgenomen met me om wat vragen te beantwoorden. Vergeet niet dat het in het belang van jou en je kindje is om een cursus te kiezen die goed voor jou voelt. Jij bent de hoofdpersoon in dit verhaal!

Kan een les worden ingehaald?
In principe is het een 5-weekse cyclus en is het prettig dat alle lessen door kunnen gaan. Indien het echt niet anders kan kunnen we samen kijken naar een alternatief.

Wanneer kan ik het beste starten met de cursus?
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met cursus, want hoe eerder je een positieve mindset hebt over de naderende geboorte, hoe meer je kunt genieten van je zwangerschap! Je krijgt tijdens de cursus ademhalingstechnieken, diepe ontspanningsoefeningen (zodat je je lichaam en mind traint steeds sneller en dieper te ontspannen), een luistercard en een boek, zodat je thuis daarmee aan de slag kunt om je goed voor te bereiden. Zowel jij als je baby hebben daar al profijt van tijdens de zwangerschap. Door veel te oefenen worden deze technieken zo eigen, dat je ze tijdens de bevalling als vanzelf toepast.
Als je rond de 20 weken start gaat de geboorte meer ‘leven’, omdat je vaak je baby dan kunt voelen bewegen. Je hebt dan nog meer dan voldoende tijd om te oefenen, de nieuwe info tot je te nemen en na te denken over wat je belangrijk vindt en je keuzes te maken.
Komt HypnoBirthing® echter later op je pad, dan nog kun je er veel profijt van hebben, dus bel dan gerust even!

Ben ik veel tijd kwijt met oefenen?
Die keuze is aan jou! Je krijgt in de cursus allerlei verschillende oefeningen, zodat je kunt kiezen wat voor jou het beste past en wat je het fijnste vindt. De oefeningen die bij je passen neem je op in je dagelijkse routine en koppel je aan iets wat je toch al dagelijks doet, waardoor het weinig extra tijd kost en wel veel resultaat oplevert. De oefeningen vragen vooral focus, niet zozeer veel tijd.

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?
HypnoBirthing® wordt door heel wat zorgverzekeraars (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het valt dan onder ‘Zwangerschapscursus’. Vraag even bij je verzekeraar na wat de mogelijkheden zijn, want het is afhankelijk van je polis óf en hoeveel je terug kunt krijgen. Meestal wordt om het KVK-nummer van mijn praktijk gevraagd en is de eis dat de docent aangesloten is bij de Vereniging voor HypnoBirthing® cursusleid(st)ers Nederland. Het KVK-nummer en het lidmaatschapsnummer staan op de factuur die je ontvangt. 

Is het echt nodig 5 lessen van 2,5 uur te doen?
Ja, dat is echt nodig. Je krijgt namelijk verschillende oefeningen, interessante filmpjes en veel info. De opzet is daarnaast zo, dat je meegenomen wordt in een proces om je eigen keuzes rondom de geboorte vorm te gaan geven. En om alle puzzelstukjes op zijn plek te laten landen, is de tijd en ruimte van 5 lessen van 2,5 uur nodig. Het klinkt misschien lang, maar de tijd vliegt voorbij!